Kur doties, ja paredzēta romantiska atpūta divatā? Visromantiskākās vēsmas pie dabas krūts parasti sagādā ūdeņi. Lai gan visnotaļ jauki pavadītu laiku sola arī atpūta pie ezera vai upes, tomēr nekas nevar aizstāt saulrietus jūras krastā, ko pavada viļņu simfonija, kaiju kliedzieni un zem pēdām gurkstošas smiltis. Kur meklējami skaistākie liedaga posmi Latvijā, kas parūpēsies, lai romantiska atpūta diviem Latvijā pie jūras sagādā neaizmirstamas atmiņas? Par to lasi tālāk!

Akmeņainā paradīze Dzeņi–Tūja

Mīkstas smiltis, kas pārtop maziem olīšiem klātos liedagos, dūres lieluma akmeņi un pavisam vareni granīta milži, pelēcīgi un sarkanīgi smilšakmens atsegumi ar nišām, alām un grotām – no Dzeņiem līdz Tūjai aptuveni piecpadsmit kilometru garumā vijas Latvijas jūras piekrastes daudzveidīgākais posms. Ja padomā ir aktīvā atpūta vai romantisks vakars divatā, tad Vidzemes akmeņainā jūrmala ir īstais galamērķis, jo tā absolūti attaisno savu nosaukumu, iepriecinot un pārsteidzot ikvienu piedzīvojumu meklētāju, kurš tīko, lai atpūta pie jūras sevī ietver ko vairāk par laiskām pastaigām – dažviet nāksies kārtīgi palēkāt no viena akmens milža uz otru. Šī ir īstā vieta, kurp doties, lai salīdzinoši īsā maršrutā izbaudītu teju visu, ko piedāvā Latvijas liedagi.

Viens no krāšņākajiem apskates objektiem ir košās Veczemju klintis, trīs līdz četrus metrus augsts smilšakmens atsegums, kas stiepjas vairāk nekā puskilometra garumā. Nav iespējams nepamanīt arī veco Ķurmraga bāku, kas sagāzusies kā Pizas tornis sveicina ceļiniekus jau iztālēm. 1967. gadā bāka vētras laikā nogāzusies no krasta un kopš tā laika turpina savu ceļu arvien tuvāk jūrai.

atpūta pie jūras divatā
Foto: Yoann Booyer, unsplash.com

Zvejniekciemu noskaņās Engure–Roja

Ja ieplānota romantiska atpūta pie jūras divatā vairāku dienu garumā, tad vērts doties pārgājienā no Engures līdz Rojai. Apmēram piecdesmit piecus kilometrus garais posms piemērots tiem pāriem, kas grib atpūsties no civilizācijas radītās steigas un gremdēties zvejniekciemu un mazo ostu noskaņās. Gaisā virmo neskartums, vientulīga romantika un alkas pēc horizonta. Liedagā zviln zvejnieku laivas, krastmalas krūmos noslēpušies enkuri, tīkli un citi jūras vilku atribūti.

Engurē ceļotājus sagaida mols, kas laipni atļauj pakāpelēt pa savu muguru, piesēst uz kāda akmens un pavērot ostu, kuģīšus un jahtas. Kur vēl labāka atpūta diviem par laiskošanos uz mola? Vērts uzmest aci arī Engures evaņģēliski luteriskai baznīcai, vienai no retajām koka baznīcām Latvijā, kas nav nopostīta vai pārbūvēta par mūra baznīcu.

Pie Engures var izbaudīt baltām un mīkstām smiltiņām klātu liedagu, bet līdz pat Mērsragam vareni niedru džungļi mijas ar piejūras pļavām, zālainiem liedagiem un akmeņainu krastu. Brīžiem taka vijas pa smiltiņām, brīžiem ļauj izmest loku cauri priežu mežam, bet brīžiem jālaužas cauri niedrēm – sanāk īsta aktīvā atpūta!

Baumo, ka Mērsragā reiz dzīvojuši neganti jūras laupītāji, bet tagad ceļiniekiem jau iztālēm māj baltā bāka, kuras tornis deviņpadsmitajā gadsimtā izgatavots pašā Parīzē, sekojot jaunākajām modes tendencēm. Arī Mērsraga bākā, gluži tāpat kā Parīzē, sagaida romantiska atpūta diviem. Kaut uz pāris skaistiem mirkļiem.

Arī tālākais posms līdz Kaltenei var lepoties ar visai mežonīgu dabu, kas turpina pārsteigt ar savu daudzveidību. Par akmeņu trūkumu šeit sūdzēties nevar, tie dižojas gan jūrā, gan krastā. Laiku pa laikam liedagu pilnībā aprij jūra, un ceļš jāturpina pa meža taciņu. Var nākties brist cauri slapjākām vietām vai kāpelēt pa vecu ūdenszāļu kaudzēm.

Kaltene, garākais zvejniekciems Rīgas līča piekrastē, reiz bijusi izslavēta ar slaidām mastu priedēm bez zariem, kuras eksportēja pat uz Rietumeiropu. Kaltenes mežos aplūkojamas noslēpumainās Kaltenes kalvas, sūnām apauguši akmens krāvumi, kas mežam piešķir pasakas veidolu.

Tālāko posmu no Kaltenes līdz Rojai var dēvēt par Kurzemes akmeņaino piekrasti, jo pludmale arvien bagātīgāk un bagātīgāk tiek rotāta ar dažāda izmēra akmeņu krāvumiem, bet krastu izrobo mazi zemesragi un līcīši ar šauru pludmali. Gar krastu savas dižās sendienas atceras zvejnieku sētas.

Roja sagaida ceļiniekus ar zvejniekciemiem raksturīgo noskaņu, kurā savijas čaklo zvejnieku darba duna ar jūras dvesto mieru. Krastā skaļi bļaustās kaijas, bet ostas vilnīšos omulīgi zvīļojas nelieli kuģīši, savukārt romantikas meklētājus uz nesteidzīgām pastaigām aicina abi moli.

Romantiska atpūta diviem - Explorebaltics.com
Foto: Mayur Gala, unsplash.com

Ārpus civilizācijas Užava–Pāvilosta 

Gandrīz piecdesmit kilometrus garais piekrastes posms no Užavas līdz Pāvilostai patiks tiem pāriem, kuru mērķis ir romantiska atpūta diviem, sajūtoties kā vienīgajiem cilvēkiem visā pasaulē un ļaujoties viegli melanholiskai noskaņai. Šī ir burvīga vieta, kur pabūt absolūtā vienotībā ar dabu un, ja paveicas, nesatikt nevienu citu cilvēku. Izcila atpūta diviem! Tieši te vislabāk var sajust mežonīgo jūras garu, kas kurzemniekus padarījis tik sīkstus.

Pirms došanās pārgājienā gar jūru, noteikti jāpaviesojas baltajā Užavas bākā, kurā var uzkāpt līdz pat pašai bākugunij! No bākas paveras elpu aizraujošs skats uz apkārtnes biezajiem mežiem, izlocīto krasta līniju un putainām viļņu galotnēm jūrā.

Kā tas parasti mēdz būt pie Dižjūras – ūdens mirgo zili zaļš, ne miņas no tik ierastā Rīgas jūras līča brūnuma. Šeit plešas izslavētie Kurzemes stāvkrasti, kas, tuvojoties Jūrkalnei, kļūst arvien brangāki.

Jūrkalne sagaida ceļotājus ar baltos burtos tērptu ciema nosaukumu stāvkrasta pašā augšā. Varenais, aptuveni divdesmit metrus augstais Jūrkalnes stāvkrasts ir augstākais Latvijā, bet diemžēl to posta negantākā krasta erozija visā zemē. Ļaudis mēļo, ka Jūrkalnē var pagūt papriecāties par veseliem diviem saulrietiem – pirmais jābauda no liedaga, bet tad naski jāskrien augšā pie Jūrkalnes zīmes, lai pagūtu redzēt sauli grimstam jūrā otrreiz.

Starp Jūrkalni un Pāvilostu no vienas puses gājējus ielenc pelēka klinšu siena, bet no otras – bangojoša un skaļi gaudojoša jūra. Liedags vietām saraujas, atstājot iešanai vien šauru strēli, bet brīžiem izplešas vilinošā pludmalē. Nemanot piezogas sajūta, ka atrodies pasaules malā, tik vientulīgs ir šis krasts. Apkārtni par savu uzskata milzīgi kaiju bari, liedags bieži nosēts ar vieniem vienīgiem zivju skeletiem. Krasta nobrukušajā daļā vasarās zied un krāšņi dižojas orhidejas.

Pāvilosta sagaida ar lielāko jūrakmeni Kurzemes piekrastē, rimtu mieru, nelielu ostu un kuģīšiem tajā. Var pastaigāties pa abiem moliem, izmest nesteidzīgu loku pa promenādi, uzkāpt kādā no skatu torņiem, aplūkot jūras plašumus, pēc tam baudīt romantiskas vakariņas divatā saulrieta apmirdzētā liedagā. Vasarās Pāvilostā ņirb dzīvība, un tā pārvēršas populārā atpūtas vietā. Pāvilosta īpaši iecienīta sērfotāju vidū, jo moli ļauj noķert labus viļņus.

Vai uzzināji, kur doties, ja paredzēta romantiska atpūta diviem? Latvijas burvīgākie liedagi jūs abus jau gaida!