Kur atpūsties brīvdienās? Jāzvana draugiem un jādodas dabā! Jo spontānāka ideja, jo potenciāli krāšņāki piedzīvojumi sagaida. Brikšņains pārgājiens gar aizaugušu upes krastu, vējains pikniks pie bākas, līkumains velo maršruts vai adrenalīna meklējumi Latvijas ūdeņos. Esam apkopojuši deviņas aktivitātes aizraujošām brīvdienām. 

Brikšņaina ekspedīcija gar upes krastu

Došanās piedzīvojumiem pilnā pārgājienā gar kādu no upēm ir viena no lieliskākajām aktivitātēm, ko darīt brīvdienās kopā ar draugiem. Pārgājiens gar upi parasti nozīmē laušanos cauri brikšņiem, ūdens šķērsošanu pāri baļķiem, aizraujošu pārvietošanos pa krasta slīpumu, krāšņus skatus un neaizmirstamus piedzīvojumus, kas paliks atmiņās vēl ilgi. Kuru upi izvēlēties? Kā dabas mīļotāju vidū iecienītāko mežonīgo pārgājienu zelta klasiku, kur doties brīvdienās, var minēt Braslu, Lorupi, Rauni, Loju, Strīķupi un Līgatni, tomēr pagalam mežonīgu pārgājienu var piedzīvot, piemēram, pat Ventas krastos Kuldīgā. Katrā ziņā, jo līkumaināka upe, jo potenciāli interesantāks maršruts.

Gards pikniks uz mola

Ko darīt brīvdienās, ja draugi sen nav satikti? Jāuzorganizē kopīgs pikniks, katram draugam dodot uzdevumu pagatavot savus iecienītākos kārumus. Kur gan vēl labāk raisās sarunas, ja ne svaigā gaisā! Pikniks ļaus kārtīgi pārspriest senus un ne tik senus notikumus, kā arī dalīties savu mīļāko našķu receptēs. Varen burvīgu vietu piknikam sola Mangaļsalas mols, ja vien draugu bariņam patīk vietas ar neparastu noskaņu, kur savijas industriāls gars ar dabas plašumu. Savu piknika segu vislabāk izritināt aizvējā pie bākas. No turienes paveras lielisks skats uz Daugavas ieteku jūrā, kur var novērot gan nelielus zvejnieku kuģīšus, gan lielos tūristu prāmjus un kravas kuģus. Ja īpaši paveicas, var gadīties, ka netālu no mola savu purniņu snaiksta kāds nebēdnīgs ronis.

Romantisks izbrauciens ar motorolleri

Ja draugu pulkā valda romantisks noskaņojums vai vēlme sajusties kā filmu varoņiem, vērts izīrēt motorolleri “Vespa” un doties nelielā ceļojumā pa Latvijas plašajām ārēm vai kādu jauku pilsētiņu. Piemēram, Kuldīga ir ideāli piemērota izbraucienam ar motorolleriem – skaistas un gleznainas ieliņas, romantiska atmosfēra un salīdzinoši nenoslogota satiksme. No turienes var aizripināties arī līdz Aizputei, šarmantai Kurzemes mazpilsētai, kas pārsteigs ar savu gleznainumu un māksliniecisko noskaņu. Latvijā ir tik daudz vietas, kur aizbraukt!

 

Ko darīt brīvdienās ar draugiem, ExploreBaltics.com
Dim Hou, unsplash.com

Sapņaina lidmašīnu vērošana

Kuram gan nepatīk vērot lidmašīnas, vai ne? Tā ir izcili piemērota aktivitāte dienām, kad prāts apsver jautājumu “ko darīt, kad nav ko darīt”. Jāsazvana pāris draugi un jādodas uz Skulti, kur pie lidostas žoga atrodas lidmašīnu vērotava. Otrpus žogam stiepjas lidostas skrejceļš, tāpēc no vērotavas paveras lielisks skats gan uz lidostā notiekošo, gan uz ielidojošajām un izlidojošajām lidmašīnām. Lidmašīnu vērošana ir labs iemesls, lai kopā ar draugiem pārrunātu tuvākos ceļojumu plānus un kopīgi pafantazētu par jauniem piedzīvojumiem. Neaizmirsti paņemt līdzi piknika grozu, jo lidmašīnu vērošana sevī var nemanāmi ievilkt pat uz vairākām stundām! 

Aizraujošs velo piedzīvojums

Ja uz aktīvām izklaidēm noskaņots draugu pulciņš prāto, ko darīt brīvdienās, jāapdomā kopīgs velo brauciens vienas vai vairāku dienu garumā. Var gadīties, ka ne visiem draugiem ir Latvijas lauku ceļiem piemēroti velosipēdi, taču šo bēdu ātri vien palīdzēs atrisināt tuvākā velo noma. Kad tehniskie jautājumi nokārtoti, jādomā, uz kuru pusi doties. Neparastu pieredzi sola Zaļo dzelzceļu tīkls, kas ved pa izbijušām dzelzceļa līnijām, ļaujot izbaudīt ne vien dabu, bet arī industriālo mantojumu, jo vietām maršrutā apskatāmas vecās dzelzceļa stacijas, no kurām dažas atdzimst ar jaunu elpu. Tāpat var izpētīt dažādu pilsētu tūrisma informācijas centru izstrādātos velo maršrutus vai doties kādā no Eiropas nozīmes maršrutiem, kas vijas cauri arī Latvijai.

Izbrauciens ar kuģīti tūristu noskaņās

Ko darīt, kad nav ko darīt? Sapulcēt draugus un doties izbraucienā ar kuģīti! Lai gan ierasts, ka ar kuģīšiem vizinās tikai tūristi, tomēr ir vērts lauzt šo stereotipu un doties kopīgā izbraucienā ar draugiem. Piemēram, var izvēlēties kādu no kuģīšiem, kas vizinās pa Daugavu maršrutā starp Vecrīgu un Mežaparku. Ja tev šķiet, ka labi pazīsti Rīgu, izbrauciens ar kuģīti pierādīs pretējo, skatam atklājot pagalam svešādas un nezināmas pilsētas ainavas. Pēcāk var izbaudīt jauku pastaigu Mežaparkā, apēst atvēsinošu saldējumu, bet tad kuģot atpakaļ uz centru. 

Ālēšanās šķēršļu un virvju trasēs

Gan jau visos sēž iekšā mazs delveris, kurš to vien tīko, kā kārtīgi izdauzīties un izālēties. Savu iekšējo rakari bez raizēm var izpaust šķēršļu un virvju trasēs, kas aicina uz elpu aizraujošiem piedzīvojumiem starp koku galotnēm. Līdzsvara noturēšana uz šauras troses, pārvietošanās pa kustīgām detaļām un gari nobraucieni pāri nogāzēm vai upēm – pēdējā laikā šādas atrakcijas pieejamas teju visos Latvijas nostūros. Uz piedzīvojumiem gaisā sauc Sigulda, Valmiera, Tērvete, Daugavpils, Ventspils, Jūrmala un pat Rīga. Vien jāsaņem drosme un jādodas trasē.

Ko darīt brīvdienās ar draugiem, ExploreBaltics.com
Tobias Mrzyk, unsplash.com

Adrenalīna meklējumi ar laivām

Atkarībā no gadalaika, piedzīvojumiem bagātas situācijas sola sarūpēt Latvijas upes, kas spēj izmest no laivas pat rūdītus laivotājus. Nešpetnāko upju sarakstā iekļauta Amata, Abuls, Rauna, Vaive, Tartaks, bet laivotājiem ar mazu pieredzi labāk izvēlēties kādu mierīgāku upi, piemēram, Gauju, Daugavu, Abavu vai varbūt pat kādu no gleznainajiem ezeriem. Dodoties vairāku dienu laivu braucienā, patīkamas emocijas sarūpēs arī kopīgi ugunskuri, dziesmas un nakšņošana teltīs. 

Spontāns ceļojums, kur deguns rāda

Kad iepazīti dažnedažādi tūrisma maršruti, Latvija izstaigāta vai izbraukāta krustām šķērsām, laiks doties pavisam neparedzamā piedzīvojumā. Kā būtu ar ceļojumu, kurā dodas bez plāna, izvēloties galamērķi uz dullo? Vai arī – uzstādot sev konkrētus uzdevumus, kas kopīgiem spēkiem jāizdara? Piemēram, aizbraukt piecdesmit kilometrus no atrašanās vietas, atrast tur picēriju un ieturēt gardu maltīti, bet pēcāk nofotografēt desmit vietējās omes, nopeldēties strūklakā un dziedāt savu mīļāko dziesmu ciema vai pilsētas galvenajā laukumā? Iztēlei un piedzīvojumiem nav robežu.

Vai izlēmi, ko darīt brīvdienās vai jau saplānoji vietas, kur aizbraukt? Piedzīvojumi gaida ik uz stūra, tāpēc nekavējies un dodies jau drīz!