Kur aizbraukt ar bērniem brīvdienās? Lūk, apkopotas astoņas aizraujošas vietas un aktivitātes neaizmirstamām brīvdienām, kas patiks gan lieliem, gan maziem. Burvīgi pārgājieni dabā, Latvijas skaistāko purvu izzināšana, piedzīvojumi pazemē, eksotisku zvēru apmeklējums, ālēšanās tīklu parkā – lai ko arī izvēlētos, brīvdienas būs lieliskas! 

Ciemos pie zvēriņiem

Kur aizbraukt ar bērniem, kuriem patīk dzīvā daba? Ciemos pie zvēriņiem! Visplašākais dzīvnieku klāsts meklējams Rīgas Zoodārzā, kur apskatāmi gan eksotiskie zvēri, gan pašmāju iemītnieki. Visaizraujošāko apmeklējumu sagādā Tropu māja, kur valda īstena džungļu atmosfēra – no ūdens baisi uzglūn krokodili, ap zariem tinas resnas čūskas, bet tumsā savas acis zibina kinkažu. Kurzemē apmeklējama Rīgas Zoodārza filiāle “Cīruļi”, kur pļavās gozējas slavenās Latvijas zilās govis, slēptuvi meklē aizsargājamā Eiropas kokvarde un laiskojas citi zvēriņi. Uz pastaigām svaigā gaisā aicina arī Līgatnes Dabas takas, kas ļauj iepazīt Latvijas savvaļas dzīvnieku sugas un baudīt meža mieru. Bērni var aplūkot slaveno lācenīti Ilzīti, mežacūkas Ansi un Grietu un pat mīlīgos lielos susurus. Latvijā plašā klāstā atrodami arī dažādi mini zoodārzi un briežu parki, piemēram, “Rakši”, “Trušu karaliste”, “More”, “Viesturi” un citi.

Dodies piedzīvojumā dabā

Meklējot vietas, kur doties ar bērniem, nevajag piemirst par īsās distances pārgājienu takām, lai jau no mazām dienām iemācītu, ka visskaistākie piedzīvojumi meklējami tieši dabā. Viens no ģimeņu vidū iecienītākajiem maršrutiem ir Viesatas upes loku taka, kas izejama dažādās garuma variācijās. Taka labiekārtota ar atpūtas vietām, kā arī piedāvā fantastiski skaistus skatus. Līdzīgu baudījumu sola Rīvas upes loku taka, kas arī sadalīta dažādos posmos, ļaujot katram gājējam izvēlēties distanci, kas atbilst viņa spējām. Gleznainus skatus sola arī Cīrulīšu dabas takas, kā arī Sarkano klinšu taka. Ģimeņu vidū iecienīta arī dabas taka Ieriķu dzirnavās, Ragakāpas dabas parks, Ogres Zilie kalni, Lāčupītes dendrārijs, Kaltenes kalvas un citas vietas.

Izklaidējies ūdens atrakcijās

Ūdens atrakciju parki ir vienas no aizraujošākajām vietām, kur aizvest bērnus. Mazie delveri var kārtīgi izpriecāties un izālēties kopā ar citiem bērniem, kā arī piedzīvot neaizmirstamas emocijas. Visu cauru gadu uz ūdens prieku baudīšanu aicina Līvu akvaparks Jūrmalā. Tur atrodami ne tikai trakulīgi slidkalniņi un citas atrakcijas, bet arī mierīgās atpūtas un SPA zona, tāpēc savai gaumei atbilstošu laika pavadīšanas veidu varēs atrasts katrs ģimenes loceklis. Akvaparks piedāvā pat tik neprastu izklaidi kā tornado slidkalniņu, kas sagriezīs kārtīgā virpulī visbezbailīgākos piedzīvojumu meklētājus. Starp citu, līdzīgu slidkalniņu neatrast nekur citur Eiropā! Varen neparastas izjūtas sola arī melnais slidkalniņš, kurā plosās īsts negaiss ar zibeni un pērkonu. Vasaras sezonā ūdens prieki baudāmi arī Pludmales akvaparkā Ventspilī, kā arī dažādos piepūšamajos ūdens atrakciju parkos, piemēram, Mārupē un Daugavpilī. 

Kur aizbraukt ar bērniem, Explorebaltics.com
Foto: Daiga Ellaby, unsplash.com

Iepazīsti purva pasauli

Burvīga vieta, kur aizbraukt ar bērniem, ir purvs, jo tajā ir skaisti jebkurā diennakts laikā, turklāt purva laipas parasti nav pārāk garas, tāpēc bērnus nenogurdinās. Bieži vien purvos izveidotas arī informatīvās planšetes par purva augiem un dzīvniekiem, ļaujot izglītot bērnus par Latvijas dabas bagātībām. Lai parādītu īpaši skaistus skatus un noorganizētu īpaši aizraujošas brīvdienas ar bērniem, vērts viņus pamodināt vēl pirms saulītes un doties saullēktu vērot purva vidū, našķējoties ar līdzi paņemtiem gardumiem un siltu tēju. Kuri ir skaistākie purvi, kur aizbraukt ar bērniem? Fantastiskus skatus sola Lielais Ķemeru tīrelis, Cenas tīrelis, Dunikas purvs, Vasenieku purvs, Teirumnieku purvs un citi.   

Izlēkājies tīklu parkos

Populāras izklaides iespējas pieejamas tīklu parkos, kas ļauj riktīgi izpriecāties, atrodoties gaisā starp koku galotnēm, tomēr neriskējot nokrist zemē. Ideāli, vai ne? Tīklu parkos var izlēkāties, izskraidīties un izspēlēties pēc sirds patikas, ļaujoties tīklu atsperīgajam audumam, kas apmeklētājus ieskauj no visām pusēm. Šī aktivitāte ir tik aizraujoša, ka patiks ne tikai bērniem, bet arī viņu vecākiem. Pirmais tīklu parks – ideāla atpūta ģimenei ar bērniem Latvijā, meklējams Līgatnē, kur līdzās atrodas arī viesnīca un restorāns, solot jauku atpūtu visai ģimenei. Līdzīgi tīklu parki izveidoti arī Tērvetē, Jūrmalā un Daugavpilī, savukārt Valmierā gaida tīklu parku “mazais brālis” – tīklu kubs. 

Kur aizbraukt ar bērniem, Explorebaltics.com
Foto: Benjamin Manley, unsplash.com

Apmeklē pasaku mežus

Kur aizbraukt ar bērniem, ja gribas izbaudīt gan dabas, gan cilvēku radītas vērtības? Ģimenēm lieliski piemērots ir Tērvetes dabas parks, kas savus viesus ieved Annas Brigaderes pasaku tēlu valstībā. Dabas parkā izveidotas neskaitāmas koka skulptūras, kas uzbur īstenu pasaku zemi. Mazākie ķipari var ielīst rūķīšu mājiņās vai paslēpties starp milzu sēnēm, lielākie bērni Meža mātes takā var iepazīt norises dabā. Drosminieki var iemēģināt Gaisa takas, kur izveidota aizraujoša virvju trase. Tērvetes dabas takas vilina ne tikai ar pasaku tēliem un atrakcijām, bet arī ar gleznaino ainavu. Ģimenes ar bērniem gaida arī Vika pasaku parks, kurā apmeklētājus sveicina koka skulptūras, kas ataino tēlus no Vika zināmākajiem darbiem. Parkā var sastapt veselus divdesmit astoņus pasaku varoņus, tostarp arī Nesu un Nesiju, Dūņu Rūķīti un citus.

Nokļūsti pazemes valstībā

Pazeme šķiet kaut kas noslēpumains un vilinošs, tāpēc bērni līšanu alā noteikti uztvers kā aizraujošu piedzīvojumu. Lai gan Latvijā ir diezgan daudz alu, kurās var ielīst vismaz pāris metru dziļumā, lieliski pavadītu laiku garantē Vējiņu pazemes ezeri, kur var aplūkot īstu pazemes ezeru, kā arī izložņāt burvīgas alas lukturīšu gaismā. Jauks piedzīvojums visai ģimenei garantēts.

Dodies aizraujošā ceļojumā

Kas gan vieno ģimeni vairāk par kopīgu ceļojumu, vai ne? Ģimeņu vidū iecienīts galamērķis ir Ventspils, kur atrodamas izklaides un atpūtas iespējas visa vecuma ceļotājiem, gan maziem bērniem, gan jauniešiem, gan sirmām omēm. Ventspilī meklējama viena no aizraujošākajām bērnu pilsētiņām visā Latvijā, kur mazie delveri var pavadīt kaut visu dienu, ložņājot cauri trubām un tīkliem, šļūcot pa neskaitāmiem slidkalniņiem un izbaudot visus pārējos rotaļu pilsētiņas labumus. Vecākā paaudze tikmēr var laiskoties pludmalē vai doties romantiskās pastaigās pa promenādi un molu. Interesanti pavadītu laiku sola arī Džungļu taka, Piedzīvojumu parks un Reņķa dārzs. Gan lieliem, gan maziem patiks izložņāt trīs kuģus, kas izstādīti krastā un atvērti apmeklētājiem.  

Vai jau izlēmi, kur aizbraukt ar bērniem 2022. gada brīvdienās? Latvijā aizraujošu vietu netrūkst, atliek vien atrast savai gaumei piemērotākās.